Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.

Tu svjetsku ljestvicu, nazivanu još i “globalnim digitalnim poretkom”, WCC je objavio u Švicarskoj, uz zaključak da vlade i privatni sektor moraju ulagati na svim područjima – u talent, obuku i obrazovanje, znanstvenu koncentraciju te istraživanje i razvoj – kako bi zaštitili svoju digitalnu infrastrukturu od kibernetičkih napada i pružili konkurentne usluge e-uprave.

Komentirajući bolju ovogodišnju poziciju Hrvatske na toj listi, v.d. predsjednika NVK-a Ivan Mišetić istaknuo je da je rast za 12 mjesta najveći koji je Hrvatska do sada postigla.

“Ostvaren je rast na sva tri područja – znanja, tehnologije i spremnosti za budućnost, a ljestvica ukazuje i na ono što još treba raditi, poput transfera znanja ili sposobnosti privlačenja stranih stručnjaka, u čemu je Hrvatska na 59. mjestu”, ocijenio je Mišetić.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay