Projekcije energetskih stručnjaka pokazuju da za solidno grijanje osrednje toplinski izolirane kuće ili stana od stotinjak kvadrata godišnje treba osigurati oko 20.000 kilovata (kWh) energije. Usporedili smo izdatke za različite energente i sustave grijanja (gradski plin, ukapljeni plin, električna energija, loživo ulje, drvo, peleti, gradska toplana) za nastupajuću ogrjevnu sezonu, uzimajući u obzir Vladine mjere ograničenja cijena.

U praksi stvarna potrošnja može znatno odstupati od procijenjenih iznosa, ovisno o kvaliteti sustava grijanja i mjerama štednje toplinske energije koje poduzima kućanstvo.

Među skupljim energentima za grijanje je lož ulje, čija cijena trenutno iznosi 8,82 kune po litri, pa za mirnu sezonu grijanja treba osigurati blizu 18 tisuća kuna.

Grijanje na struju uvijek je bilo skupo, a ove godine dodatno je poskupjelo jer je Vlada u paketu mjera uvela viši cjenovni razred za potrošnju iznad 2500 kilovata. Ova mjera najviše pogađa kućanstva u Dalmaciji, u kojoj se najviše koriste električne grijalice i radijatori na struju. Uzimajući u obzir dvije tarife s obzirom na potrošnju (59 eura/MWh do 2500 kWh; 88 eura/MWh iznad 2500 kWh), godišnja potrošnja struje za grijanje penje se na 23.600 kuna. No u toplijim južnim krajevima za zagrijavanje prostora iz našeg primjera potrebno je utrošiti manje od 20.000 kilovata pa bi računi ipak trebali biti niži.

Ukapljeni plin u spremnicima nekad je bio povoljna opcija za zagrijavanje kuća u vlastitoj režiji, ali sada više nije isplativ. Zbog snažnog rasta cijena ovog energenta ova opcija postala je približno jednako skupa kao i struja. 

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay