Kineskom gospodarstvu očito ne cvatu ruže jer nove prognoze Svjetske banke pokazuju da će s rastom zaostajati za ostatkom Azije po prvi put od 1990. godine. A ako je suditi po novom izvješću, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu izgleda na naplatu dolaze provođenje ‘zero-covid’ politike i problemi na tržištu nekretnina.

Naime, Svjetska banka revidirala je svoju prognozu rasta BDP-a Kine, koja čini 86 posto ekonomske proizvodnje istočne Azije i pacifičke regije, na 2,8 posto. To je znatno manje u usporedbi s 8,1 posto prošle godine te u odnosu na predviđanja iz travnja koja su bila između četiri i pet posto za ovu godinu. Također, kako navodi The Guardian, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je jučer objavila predviđanja usporavanje kineskog rasta na 3,2 posto ove godine, dok je Azijska razvojna banka još prošli je tjedan smanjila svoju prognozu rasta Kine za 2022. s pet na 3,3 posto.

Istovremeno, kako prenosi Financial Times, očekivanja za ostatak istočne Azije i Pacifika su se poboljšala zahvaljujući visokim cijenama robe i oporavku domaće potrošnje nakon pandemije. Očekuje se da će regija, isključujući Kinu, porasti za 5,3 posto u 2022godini, u odnosu na 2,6 posto prošle godine.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay