Stručnjaci se jednoglasno slažu u jednom – držanje novca na štednji u banci nije najbolja opcija za upravljanje štednjom ili imovinom, pogotovo u krizama, kad raste inflatorni pritisak.

Time se vodi i Milan Horvat, glavni direktor tvrtke FIMA Plus i jedan od osnivača nekadašnje Varaždinske burze, te kaže da smisao djelomične štednje u banci u krizama ima smisla jer je kamata povećana te radi stabilne likvidnosti, no u doba inflacije gubitci su neizbježni i sve su veći ako je to jedini oblik upravljanja ukupnom štednjom.

‘Imovinom, a štednja je njezin važan dio, upravljamo u skladu s osobnim preferencijama i uz razumijevanje rizika. U problemu smo ako u vrijeme krize drastično mijenjamo ponašanje, i to samo zato što je kriza, a bez educiranja kako bismo shvatili što se događa ili se savjetovali o tome, bolje je da ostanemo tamo gdje se osjećamo sigurnima. Krizu i njezine rizike trebamo razumjeti, a tada se možemo nositi s njima i prihvatiti ih.

Uz dionice, postoje ETF-ovi, razni indeksi i mnoge mogućnosti za ulaganje uz relativno manji rizik i veće prinose na štednju. Svakako treba potražiti podršku stručnih investicijskih savjetnika ili se osobno ozbiljno educirati.

Ističe da su ‘mudriji ljudi’ svoju štednju stavili u dolar umjesto da je drže u kunama i euru i puno su zaradili na tome, preko 15 posto, što je više od inflacije. Dodaje pritom da postoje različiti oblici ulaganja kojima možete u kriznim vremenima pokušati sačuvati ili povećati njihovu vrijednost.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay