David H. Rundell je autor knjige Vision or Mirage, Saudijska Arabija na raskrižju i bivši šef misije američkog veleposlanstva u Saudijskoj Arabiji. Veleposlanik Michael Gfoeller bivši je politički savjetnik Središnjeg zapovjedništva SAD-a. Ovo je njihov komentar za Newsweek.

Naš poznati sustav globalnih političkih i ekonomskih saveza se mijenja, a ništa nije učinilo ovu promjenu jasnijom od različitih reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu. Dok su Sjedinjene Države i njihovi najbliži saveznici u Europi i Aziji nametnuli stroge ekonomske sankcije Moskvi, 87 posto svjetske populacije nas je odbilo slijediti. Ekonomske sankcije ujedinile su naše protivnike u zajedničkom otporu. Manje predvidljivo, izbijanje Drugog hladnog rata također je dovelo do toga da zemlje koje su nekoć bile partneri ili nesvrstane postaju sve više svrstane.

Nigdje pomak nije očitiji nego na energetskim tržištima gdje, za razliku od valuta, vlade ne mogu jednostavno ispisati ono što im je potrebno. Ovdje mreža sankcija postaje sito.

Saudijska Arabija, dugo predani američki partner, uspostavila je bliski savez s Rusijom u kartelu OPEC Plus. Saudijci su vrlo javno odbili zahtjev američkog predsjednika da povećaju proizvodnju nafte. Umjesto toga, uvozili su rusku naftu za domaću upotrebu kako bi izvezli više vlastite proizvodnje. Prošlog su tjedna čak smanjili proizvodnju i jasno dali do znanja da bi to mogli ponoviti.

Kina prodaje Europi tekući prirodni plin (LNG) koji potječe iz Sibira dok istovremeno uvozi rusku naftu. Zatim rafinira i izvozi naftu.

U međuvremenu, održavan solventnim kineskom kupnjom nafte, Iran je postao najveći kupac ruske pšenice.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay