ZAGREB, 10. veljače 2017. (Hina) – Ministar državne imovine Goran Marić ustvrdio je u petak da je sve što je sadržano u Vladinoj odluci o načinu na koji će se podmiriti potraživanja od Cimosa bilo i dio sporazuma potpisanog sa slovenskom stranom, pa tako i onaj dio koji se odnosi na zadržavanje proizvodnje i radnika u Cimosovoj tvornici u Labinu najmanje dvije godine.

Hrvatska je Vlada na sjednici 2. veljače donijela odluku o načinu podmirivanja potraživanja od trgovačkog društva Cimos d.d. Slovenija, prema kojoj će Vlada sklopiti sporazum temeljem kojega će Društvu za upravljanje imovinom banaka Republike Slovenije (DUTB) prodati potraživanje od Cimosa. Uvjeti tog sporazuma, prema Vladinoj odluci, su da DUTB u hrvatski državni proračun uplati 7 milijuna eura u roku od 15 dana od sklapanja sporazuma te da se investitor u Cimos, talijanski TCH S.r.L. obveže da će zadržati proizvodnju i postojeći broj radnih mjesta u RH na razdoblje od minimalno dvije godine od potpisivanja sporazuma.

Cimos u Hrvatskoj samo u pogonima u Buzetu i Roču zapošljava 1.200 radnika.

Jutarnji list u petak piše kako talijanski investitor ne želi zadržati sve radnike u pogonima Cimosa u Hrvatskoj dvije godine. Njegovi poslovni planovi govore da je u Hrvatskoj u 2017. godini moguće zadržati 900 zaposlenika, a sve će nakon toga ovisiti od tržištu i poslovanju. Pozivajući se na sugovornike iz kruga talijanskog investitora, Jutarnji list piše i da talijanskoj strani nije sporan financijski dio dogovora. Apeliraju na hrvatsku i slovensku stranu da ponovno razmotre dogovor oko Cimosa, ističući da za novo rješenje nema puno vremena te da u suprotnome Cimosu prijeti stečaj.

Ministar Goran Marić na konferenciji za novinare u petak je istaknuo da je “sve što je sadržano u odluci Vlade i dio potpisanog sporazuma između Ministarstva državne imovine i Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije”.

“Neposredno prije dolaska ovdje čuo sam se sa slovenskim ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom. Dogovorili smo da će se predstavnici njihovog  DUTB-a danas popodne sastati s ravnateljstvom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) da vide kako otkloniti još te detalje… Sve što je sadržano u odluci Vlade, to je i dio potpisanog sporazuma između hrvatskog Ministarstva i Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Slovenije”, istaknuo je Marić.

Podsjetio je da su u rješavanju problema Cimosa posredovali i njegovo ministarstvo i DAB te je istaknuo kako vjeruje da će “tijekom slijedeća dva-tri dana još posljednji detalji biti usuglašeni s odlukom hrvatske Vlade o nagodbi i prodaji potraživanja DAB-a te da će se uprihoditi u državni proračun 7 milijuna eura”.

Prigodom prošlotjednog donošenja odluke Vlade, Goran Marić je podsjetio kako je riječ o odluci kojom se rješava pitanje potraživanja starog 21 godinu temeljem kredita od 20 milijuna eura Riječke banke, koja ga nije uspjela naplatiti, kao i da se tim rješenjem spašava 1.500 radnih mjesta u Hrvatskoj i osigurava nastavak proizvodnja.

(Hina)