PARIZ, 10. veljače 2017. (Hina/AFP) – Francuska je prošle godine zabilježila novi rekord u izvozu vina i žestokih pića zahvaljujući snažnoj prodaji konjaka, ali je obujam prodaje bio manji nego u godini ranije, pokazali su podaci francuskog udruženja.

Prodaja alkoholnih pića u inozemstvo porasla je u 2016. za 1,2 posto, na 11,9 milijardi eura, objavilo je u četvrtak francusko udruženje izvoznika FEVS.

Trećina tog iznosa otpada na izvoz žestokih pića, pri čemu je samo izvoz konjaka dosegnuo rekordnu razinu, navode u FEVS-u.

Tako je prošle godine prodaja konjaka poskočila 5,5 posto, uz snažne rezultate na američkom i na kineskom tržištu, gdje su kupci ponovo pokazali interes za taj luksuzni francuski proizvod.

Obujam prodaje vina smanjen je u 2016. ali je ono bilo više kvalitete nego prethodnih godina pa mu je viša bila i cijena. Prodano je 1,8 posto manje vina nego u godini ranije, a osim obujma smanjena je i vrijednost prodaje.

Posebno je snažno potonuo francuski izvoz vina u Veliku Britaniju, za čak 10 posto, pod utjecajem pada vrijednosti funte nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

Glavno francusko tržište, ono Sjedinjenih Država, ponovo je ostvarilo snažan rezultat, s udjelom u ukupnoj prodaji od 2,8 milijardi eura odnosno četvrtinom ukupne prodaje, “ponajprije zahvaljujući paritetu eura i dolara koji je povoljno utjecao na naš izvoz”, tumači čelnik FEVS-a Christophe Navarre.

Ponovo je snažno poskočio i francuski izvoz vina u Kinu, za 12,7 posto, ali francuski vinari pribojavaju se da je to ključno tržište jako krhko.

“Naši konkurenti poput Čilea sklopili su sporazume s Kinom, prema kojima više ne moraju plaćati carine dok mi i dalje plaćamo jako visoke namete”, kazao je u ime vinara iz regije Bordeaux Philippe Casteja iz Saint Emiliona.

Italija je inače prije dvije godine preotela Francuskoj titulu vodećeg proizvođača vina u svijetu.

Industrija alkoholnih pića sada je na drugom mjestu francuskih izvoznih sektora, odmah iza zrakoplovne industrije.

(Hina)