Najbolju moguću vijest za Hrvatsku jučer je kroz razgovor s Brianom Cheskyem, glavnim izvršnim direktorom svjetskog giganta u biznisu bookinga turističkih putovanja Airbnb, objavio Financial Times: zabilježen je značajni porast interesa u europskim zemljama za booking ovogodišnjih turističkih putovanja. S obzirom da hrvatski turizam predstavlja oko 15 posto BDP-a, svaka vijest koja ukazuje kako bi moglo doći do bilo kakvog oporavka potražnje u sektora turizma izuzetno je dragocjena u situaciji kad se zbog COVID-19 pandemije već počelo spekulirati hoće li Hrvatska u 2020. ostati na 10 posto ili čak i manje prihoda od turizmu u odnosu na 2019. godinu.

Uz dobru vijest za hrvatski turizam od Brian Cheskyog odmah je u paketu došla i loša: u zemljama gdje Airbnb bilježi značajni rast interesa za nove bookinge, najveća je potražnja za domicilnim odredištima. Drugim riječima, ako i dođe do značajnog oživljavanja turističke potražnje, prvi znakovi trendova u potražnji ukazuju kako se hrvatski hotelijeri i vlasnici apartmana neće baš usrećiti jer je nerealno očekivati da će domaća turistička potražnja značajno utjecati na prihode. Domaći gost u hrvatskom turizmu jako je dugo marginalan u ukupnoj strukturi prihoda hrvatskog turizma.

Logično je vjerovati kako bi suzbijanje COVID-19 zaraze moglo ovog ljeta vratiti osjećaj sigurnosti i volju za putovanjima, premda je izvjesno kako će 2020. biti tragična godina za turističku industriju. Samo je pitanje koliko tragična.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay