Projekt proglašenja Geoparka Biokovo zajedno s područjem Imotskih jezera, svjetskim geoparkom pod zaštitom UNESCO-a privodi se kraju.

Upravo zbog toga, na području budućeg svjetskog geoparka boravila su dvojica UNESCO-ovih evaluatora, Hans-Hartmut Escher iz Njemačke i Ferran Climent Costa iz Španjolske, koji su tijekom četiri dana ocjenjivali cijelo područje i u konačnici će donijeti odluku o budućnosti geoparka.

U srpnju 2019. u Makarskoj su organizirali sastanak inicijative budućeg geoparka na koji su pozvani predstavnici svih dionika, a to su gradovi Makarska, Imotski i Vrgorac, te općine Lovreć, Lokvičići, Proložac, Podbablje, Zmijavci, Runovići, Zagvozd, Šestanovac, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi i Podgora, zatim njihove turističke zajednice, Makarska razvojna agencija MARA, LAG Adrion, Hrvatske šume, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije – “More i krš” i HGSS.

USPJEŠNA PRIJAVA

– U cijelom tom periodu aktivno smo pratili natječaje, te nam se u svibnju prošle godine ukazala prilika da se prijavimo na UNESCO-ov natječaj za mentorstvo za nove geoparkove. Naša prijava je bila izuzetno uspješna, te su nas iz UNESCO-a obavijestili da smo među više od 100 prijavljenih potencijalnih geoparkova upravo mi odabrani. 

Ta podrška bila nam je novi vjetar u leđa i krenuli smo u izradu aplikacijskog elaborata, te prikupljanje kompletne dokumentacije, što je uistinu složen proces. Uslijedio je višemjesečan intenzivan rad u kojem smo osim aplikacijskog elaborata od 50 stranica paralelno krenuli u prikupljanje i izradu velikog broja stručnih karata područja – kazala je Protrka.

Također su zatražili i dobili deset pisama potpore od najvažnijih nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, izradili self-evaluation dokument i priložili ostalu traženu dokumentaciju. Nakon toga bilo je potrebno aplikacijski elaborat prezentirati Nacionalnom povjerenstvu. Nakon dorade elaborata, Povjerenstvo je 26. studenoga 2020. cjelokupnu dokumentaciju proslijedilo UNESCO-ovom Vijeću za svjetske geoparkove, nakon čega su dobili i obavijest da je njihova prijava pravovremeno zaprimljena na razmatranje, čime su ušli u proces pristupanja, nakon čega su stigli evaluatori.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay