Najveća globalna novinarska suradnja u povijesti predvođena Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima, među kojima je i istraživački portal Oštro, na temelju milijuna dokumenata koji su procurili otkriva kako se imovina vrijedna bilijune dolara skriva u poreznim oazama po cijelom svijetu. Na njih nisu imuni ni Hrvati  

Češki premijer i milijarder Andrej Babiš, nekadašnji britanski premijer Tony Blair i pakistanski premijer Imran Khan dio svojih političkih karijera posvetili su borbi protiv poreznih oaza i izbjegavanja plaćanja poreza u zemljama u kojima su se borili za vlast.

Kada je 2016. godine objavljena istraga Panamskih dokumenata Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), Imran Khan bio je toliko oduševljen da je ustvrdio kako je poslana od Boga. Dobro je iskoristio umiješanost tadašnjeg premijera Nawaza Sharifa u porezne rajeve pa je na krilima borbe protiv korupcije napokon 2018. godine zasjeo na premijersko mjesto s kojeg je Sharif godinu dana ranije odletio – zbog otkrića Panamskih dokumenata.

Češki je premijer došao na vlast obećavajući da će se boriti protiv utaje poreza i korupcije. Kako se sve više bavio politikom, Babiš je 2011. godine glasačima rekao da želi stvoriti državu »u kojoj će poduzetnici poslovati i rado plaćati porez«.

Blair je nakon što je napustio premijersku poziciju osnovao Institut za globalne promjene, koji je u veljači ove godine pozvao na povećanje poreza na zemljišta i kuće. Još je 1994. godine, u trci za vođu Laburističke stranke, upozoravao na to da bogati s dobrim vezama izbjegavaju plaćanje svog udjela poreza.

Najnovija istraga ICIJ-a pod nazivom Pandorinih dokumenti otkriva, međutim, da je njihova iskrenost o borbi koju su obećavali samo mjehur od sapunice jer oni, ili njihovi najbliži suradnici, nisu oklijevali otvoriti račune ili tvrtke u poreznim rajevima.

Milijuni dokumenata procurili su od 14 pružatelja usluga upravljanja tvrtkama i fondovima u poreznim oazama, a tijekom gotovo dvije godine istraživalo ih je više od 600 novinara iz 150 medijskih kuća predvođenih ICIJ-om, među kojima je i Oštro u Hrvatskoj i Sloveniji.

Novinari su otkrili da su ljudi bliski Khanu, njegov financijski sponzor i obitelj ministra financija, koristili usluge registracijskih agenata. Babiš je 22 milijuna dolara ubrizgao u niz papirnatih kompanija kako bi u Francuskoj, u selu na brdu u Mouginsu, kupio prostranu nekretninu, poznatu kao Chateau Bigaud. Blair i njegova supruga Cherie kupili su nekretninsku offshore-tvrtku od obitelji bahreinskog ministra industrije i turizma Zayeda bin Rashida al-Zayanija kako bi se domogli viktorijanske zgrade u Londonu vrijedne 8,8 milijuna dolara i tako izbjegli plaćanje poreza na imovinu većeg od 400.000 funta.

I nisu jedini jer ova najveća globalna novinarska suradnja u povijesti otkrila je financijske tajne 35 sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, više od 330 dužnosnika u više od 90 zemalja i teritorija te globalnu skupinu bjegunaca, prevaranata i ubojica.

Među njima su i jordanski kralj Abdullah II., indijska superzvijezda kriketa Sachin Tendulkar, kolumbijska pjevačica Shakira, njemački supermodel Claudia Schiffer, ruski televizijski režiser i producent nominiran za Oscara Konstantin Ernst te talijanski mafijaš Raffaele Amato s nadimkom »Debeli Lell«.

SAD postao jedna od najvećih poreznih oaza

Sjedinjene Američke Države jedan su od najvećih igrača u svijetu poreznih oaza. Također, riječ je o zemlji koja je u najboljoj poziciji stati na kraj offshore-financijskim zloupotrebama i to zahvaljujući golemoj ulozi koju ima u međunarodnom bankarskom sustavu. Zbog statusa američkog dolara kao de facto globalne valute većina međunarodnih transakcija ide preko bankarskih operacija baziranih u New Yorku.

I dok su najmoćnije države svijeta vježbale strogoću prema tradicionalnim oazama poput Kajmanskih otoka ili Bahama, u međuvremenu su se Južna Dakota, Nevada i više od desetak drugih američkih država pretvorile u lidere usluga financijske tajnovitosti.

U eri sve većeg autoritarizma i nejednakosti istraga Pandorini dokumenti pruža izvanredan uvid u djelovanje moći i novca u 21. stoljeću; : ti dokumenti svjedoče kako je sustavom financijske tajne, koji su omogućili SAD i bogate države, u cijelom svijetu napukla vladavina prava.

Cijeli članak možete pročitati na: www.portal-ostro.hr

Foto: Pixabay