Inicijativa povremenog prijevoza putnika i udruga Glas poduzetnika su se mjesecima borile za spas ove izuzetno važne djelatnosti, ali nebriga Vlade je presudila hrabrim i vrijednim poduzetnicima od kojih će mnogi završiti u stečaju.

Iz Ministarstva financija i Ministarstva turizma i dalje nema nikakvog odgovora oko rješavanja problema povremenog prijevoza i drugih djelatnosti s leasing društvima, iako su svi rokovi koji su obećani od vladajućih odavno istekli. Podsjetimo na povijest cijelog slučaja i nebrigu Vlade za 2.000 tvrtki koje se bave povremenim prijevozom i 20.000 radnih mjesta, koja izgleda poput napetog trilera, ali bez sretnog završetka.

Prva reakcija Inicijative povremenog prijevoza prema UGP-u koja je ukazala na problem tzv. moratorija na leasinge je bila 1.4. kada je inicijativa okupljala tek 22 člana. U sljedećih nekoliko tjedana je postalo jasno da se rješenje ne nazire, a broj članova Inicijative je rastao do sadašnjih više od 300. Problem je bio što su leasing društva odobravala takozvane „moratorije“ na tri mjeseca tijekom kojih nisu naplaćivale glavnicu ali su naplaćivala kamatu koja je za nova vozila dosezala i 30% iznosa rate. U međuvremenu, prijevoznici nisu imali baš nikakvih prihoda.

Danas je točno četiri tjedna kako se ministri Vlade RH skrivaju od odgovornosti za problem u svojoj domeni koji ne mogu, ne žele i ne znaju riješiti. U međuvremenu, ministri, pomoćnici i državni tajnici su posvuda po Hrvatskoj u predizbornoj kampanji, veselo skakuću po gradilištima i obećavaju brda i doline“, pojašnjavaju iz Glasa poduzetnika.

„Kako je od srpnja ukinuta mjera minimalne plaće, prijevoznici nemaju drugog izbora osim propasti. Već jučer su počeli s otpuštanjima zaposlenika, a uskoro se očekuje i početak vraćanja vozila leasing društvima uslijed nemogućnosti plaćanja. Tvrtkama nakon toga vjerojatno slijedi likvidacija, pogotovo onima koji nemaju bar dio flote u svom vlasništvu. Gotovo svi prijevoznici kao sredstvo osiguranja imaju privatne zadužnice. Ako leasing društvo ne bude prodalo vozilo po procijenjenoj preostaloj vrijednosti, što je izgledan scenarij, naplaćivati će se od imovine vlasnika“, nastavljaju iz glasa poduzetnika.

Ne mogu shvatiti koji je razlog ovakvog ponašanje Vlade i ministara, a mi ih već praktično tri mjeseca naganjamo, organiziramo prosvjede, a oni se izvlače na sve moguće načine, ističe predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

„Za to vrijeme i dalje bezbrižno odobravaju jamstva Uljaniku, obećava se 700 milijuna kuna za Croatia Airlines, upumpavaju se novci u državne gubitaše, a male poduzetnike se gura u propast. “

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay