Ameriku je tako šokiralo nedavno samoubojstvo 20-godišnjeg Alexa Kearnsa koji je trgovao na on line platformi Roobinhood te bez adekvatnih znanja o ulaganjim u opcije s otvorenim minusom računa od 16 tisuća dolara te je proizveo dug od oko 750 tisuća dolara. Alex Kernas studirao je na sveučilištu Nebraska i bio vrlo uobičajeni Amerikanac sve dok ga atmosfera izazvana COVID-19 pandemijom nije uvukla u financijski rulet u kojem je imao mizerne financijske šanse.

„Stimulansi su uključi motor nejednakosti: dok su milijuni ostajali bez posla, onih 10 posto najbogatijih povećavalo je svoje bogatstvo jer posjeduju 90 posto svih dionica. Usred krize, na američkom dioničkom tržištu počeli su se uočavati spekulativni fenomeni inače viđani na vrhuncu tržišnih euforija koje su, u pravilu, završavale  loše. Gledajući postojani rast dioničkog tržišta u spekulacije su se uključili mali igrači, oni koji si objektivno ne mogu priuštiti hazarderstvo. Sve pomalo prelazi granice opskurnog. Ono što se odvija na trgovinskoj platformi Roobinhood moglo bi dovesti do toga da Roobinhood više neće biti poznat kao čovjek koji je otimao bogatima da bi darovao siromašnima. Evo nekoliko primjera:

Mala nekretninska kineska kompanija pod nazivom Fangdd Network doživjela je zahvaljujući navali ne baš dobro upućenih Roobinhoodovaca rast kapitalizacije od trinaest puta te je dosegla vrijednost od 4 milijarde dolara. Jedino objašnjenje analitičara jest da da su možda mali spekulanti pobrkali Fangdd s Faangs dionicama visoke kapitalizacije (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabeth). Dionica Fangdda porasla je s 10 na 130 dolara u četiri sata jer je više od 15 tisuća klijenata Roobinhooda pomislilo kako su otkrili zlatni rudnik. Dan nakon toga, Fangdd je izgubio četiri petine vrijednosti. Koliko je malih investitora izgubilo, teško je procijeniti. Puno. 

Ovo današnje dioničko tržište jest tržište u kojem kompanije bez prihoda doživljavaju eksploziju cijene. Na ‘tržištu’ se nakon Tesle pojavila nova kompanija – Nikola. Njezina tržišna kapitalizacija preko noći je bez zarade skočila na 30 milijardi dolara. A Tesla je vrijednošću premašio Toyotu, iako im se prihodi uopće ne mogu uspoređivati. Važno se zvati Nikola i Tesla.

Čak je i nekad davno ugledni Hertz u jednom danu doživio rast od 577 posto, da bi već u sljedećoj sesiji slavni rent-a-car pao 39 posto u samo 15 minuta trgovine. Problem je u tome što je Hertz prije nekoliko tjedana proglasio bankrot s neizvjesnim ishodom te njegove dionice potencijalno vrijede – ništa.

Oko 160 tisuća malih investitora koji koriste Roobinhood platformu drži dionice Hertza, što je 100 tisuća više nego prije mjesec dana. Oko 140 tisuća Roobinhoodovaca danas drži Nikola Corp (koji tek treba početi zarađivati), puno više nego ih drži Netflix, kompaniju s jako razvijenim poslovnim operacijama.

Je li Kernas u svijetu malih ulagača isto što i Floyd među crncima?

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay