Širom svijeta na tržištima se oglašavaju znakovi za uzbunu koji ukazuju da je globalna ekonomija na rubu ponora. Pitanje više nije hoće li do recesije doći, već kada

Proteklog tjedna puls tih znakova uzbune se ubrzao, u okolnostima u kojima se tržišta suočavaju sa stvarnošću – nekoć pretpostavkom, a danas sigurno – da će američke Federalne rezerve nastaviti s najagresivnijom politikom monetarnog zauzdavanja unatrag nekoliko desetljeća, s ciljem da se smanji inflacija u Americi. Čak i ako se to pretvori u okidač za recesiju. I čak i ako cijenu za to na kraju plate potrošači i tvrtke izvan Amerike, piše CNN.

Trenutno je 98 posto vjerojatnost za globalnu recesiju, prema analitičarima iz ugledne tvrtke Ned David, pa takve procjene dolaze iz povijesno pouzdanih izvora. Njihov izračun vjerojatnosti za dolazak recesije samo je dvaput dosad bio ovako visok – 2008. i 2020. Kad ekonomisti upozoravaju daje pred nama lošije razdoblje, to obično tvrde na temelju nekoliko indikatora, prenosi N1.

Dašak optimizma

Iako se stručnjaci slažu da je vrlo izgledno da će doći do globalne recesije tijekom 2023. godine, nemoguće je predvidjeti koliko će biti žestoka ili koliko će potrajati. Nije svaka recesija toliko bolna kao što je bila velika recesija od 2007. do 2009. Iako je, naravno, svaka recesija bolna u nekoj mjeri.

Neke ekonomije, a osobito američka, koja ima snažno tržište rada i vrlo žilave potrošače, bi trebale lakše podnijeti udarac recesije. ‘U mjesecima koji slijede ulazimo u nikad prije viđene vode’, napisali su ovaj tjedan ekonomisti okupljeni u World Economic Forum. ‘Kratkoročna prognoza za globalnu ekonomiju i za dobar dio svjetskog stanovništva je mračna’, nastavili su i dodali da će izazovi koji su pred nama ‘testirati izdržljivost ekonomija i društava’ i da će za njih biti plaćena ‘golema ljudska cijena’, piše CNN.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay