Do idućeg ljeta svi korisnici Telemacha preći će na novu core mrežu u cloudu i napredniji 5G, kaže Nenad Šlibar

Telemach je u proteklih pola godine u pozadini testirao svoju novu core mrežu. Riječ je o temeljnoj mreži preko koje nudi sve svoje usluge. Trenutačno je ona hardverska, ali do idućeg ljeta ovaj će operater preći u cloud. Što bi mu to moglo omogućiti možda najbolje oslikavaju imena kompanija koje posluju iz clouda, poput Amazona, Facebooka i Googlea. Usto, plan mu je postati prvi 5G stand-alone operator u Hrvatskoj. I dok je prethodnu migraciju svojih sustava, onu iz Švedske u Hrvatsku, obavio u tišini, o ovoj je pristao pričati unaprijed. Razgovarali smo s članom uprave za tehniku Telemacha Hrvatska Nenadom Šlibarom o tome što i kako planira napraviti treći operator.

Po čemu je ova migracija drugačija od one koju ste napravili prije dvije godine?

Tada smo preuzeli Tele2 i prebacivali sustave iz Švedske u Hrvatsku, a sad radimo na migraciji koja će kvalitativno poboljšati mrežu Telemacha u Hrvatskoj. Stvaramo prvu 5G stand-alone mrežu u Hrvatskoj. Trenutačno, svaki put kad idete na internet, čak i ako je to nazivno preko 5G-a, zahtjev šaljete preko 4G-a i tek se onda uspostavlja veza preko 5G-a. Kroz šest do devet mjeseci, koliko će trajati migracija korisnika na novu core mrežu, sve će ići izravno preko 5G-a.

Što to točno znači za korisnike u vidu usluga?

Idemo u modernizaciju naše core mreže. To je mreža preko koje se nude sve naše usluge. Ona je trenutačno na različitim hardverskim sustavima. Modernizacija koju radimo znači da će sada naša core mreža prijeći u cloud. To znači da će građani moći dobiti usluge koje su više personalizirane i da će imati veću kontrolu nad njima, a i da ćemo biznisima moći ponuditi rješenja za vertikalne industrije, IoT rješenja itd.

Plan nam je ponuditi najnaprednije usluge temeljene na 5G mreži. Zahvaljujući cloudu i stand-alone 5G-u moći ćemo precizno kontrolirati brzinu i latenciju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay