Litij nazivaju i bijelim zlatom jer je nužan dio snažnih baterija koje se ugrađuju u električne automobile. Taj metal srebrnobijele boje koristi se i za proizvodnju litij-ionskih baterija za mobilne telefone i prijenosna računala, a bitan je i u sektoru skladištenja energije. Očekuje se da će globalna potražnja za litijem rasti po stopi od 33,3 posto godišnje. Međutim ponuda koja bi zadovoljila rastuću potražnju na tržištu još je uvijek neizvjesna. Tko drži najveće rezerve?

U nastavku donosimo pregled rezervi litija po zemljama, s naglaskom na njih četiri koje imaju najviše tog metala na svijetu. Podaci se temelje na najnovijim informacijama američkog Geološkog zavoda.

Čile – rezerve litija: 9.200.000 MT (metričkih tona)

Čile je bio drugi najveći proizvođač litija prošle godine s 18.000 metričkih tona (MT), ali ima najveće rezerve na svijetu, i to u ogromnim razmjerima.

Australija – rezerve litija: 2.800.000 MT

Zanimljivo je to da je Australija 2020. bila najveća zemlja u svijetu koja je proizvodila litij, ali je druga po rezervama.

Argentina – rezerve litija: 1.900.000 MT

Argentina je četvrti najveći proizvođač litija u svijetu, prošle godine proizvela je 6200 tona metala, a također je treća po svjetskim rezervama litija s 1.900.000 MT.

Kina – rezerve litija: 1.500.000 MT

Kina ima rezerve litija od 1.500.000 tona, a prošle godine proizvela je 14.000 metričkih tona. To je povećanje proizvodnje od 3200 tona u odnosu na prethodnu godinu. 

Stručnjaci tvrde da granično područje između Španjolske i Portugala krije najveće zalihe litija u Europi. Portugalska vlada ima velike ambicije kada je riječ o njemu. 

Zanimljivo je to da ratom razoreni Afganistan također ima velike zalihe litija, a koji bi ga prema nekim previđanjima mogao izvući iz bijede i pretvoriti u novu Saudijsku Arabiju ako bi se pametno upravljalo nalazištima.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: EPA / Autor: ARIEL MARINKOVIC