U Hrvatskoj masovno rastu cijene hrane, goriva, građevinskog materijala, i događa nam se nešto na što smo već zaboravili – jesen inflacije. Nije baš kao prije 28 godina kad su ljudi, čim bi sjela plaća, jurili na cestu kupovati devize – ali nije ni bezopasno. Europa ima najveću inflaciju u zadnjih 9 godina, Hrvatska naravno ima veću stopu od europskog prosjeka.

Zašto je tako i što nas čeka u RTL Direktu je objasnio ekonomski analitičar Vuk Vuković, a intervju u nastavku prenosimo u cijelosti.

Građane najviše zabrinjava skuplja hrana – u Hrvatskoj je došlo do većeg porasta cijena nego drugdje u Europi… Mislite li da je to kratkotrajno?

– Po mom mišljenju je, mi kao Hrvatska smo uvijek uvoznik dobara, tako i inflacije. Dakle, sve ono što se događa u Europi i SAD-u se događa i kod nas. Dva su nekakva glavna izvora: Prvi je taj nesrazmjer između ponude i potražnje koji se događa na svjetskom tržištu upravo za ovim sirovinama i poljoprivrednim proizvodima koji se onda prelijevaju prema krajnjim proizvodima koje mi onda kupujemo.

Građani su traumatizirani inflacijom od prije 30 godina. Treba li ih brinuti ova jesen inflacije u Hrvatskoj?

– Hoće li biti nekakav privremeni efekt, to je definitivno, već vidimo i to svi osjetimo. Ali kad govorimo o tome koliko je dugotrajan, govorimo o tom privremenom efektu da će trajati otprilike ove godine i još sljedeće, ne više od toga. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay