Što je pokazala detaljna analiza podataka iz sustava fiskalizacije

Nakon što je prošle godine turizam pretrpio snažan udarac zbog ograničenja putovanja, ove sezone došlo je do prilično snažnog oporavka. Hrvatska je postala jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, što je pratio i rast cijena turističkih proizvoda i usluga.

Vidljivo je to iz podataka iz sustava fiskalizacije koji pokazuju da se broj računa u razdoblju od siječnja do kolovoza u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom smanjio za oko 40 posto, dok se njihov prosječan iznos povećao za 42 posto. Također, i tijekom kolovoza, u usporedbi s istim razdobljem 2019. ukupni iznos fiskaliziranih računa je porastao, broj računa je manji, ali je došlo do snažnog porasta prosječnog iznosa računa.

Kako je došlo do promjena na tržištu

Emanuel Tutek, partner u zagrebačkom uredu BlueRock Consultinga, koji je detaljno analizirao podatke iz sustava fiskalizacije kaže da disproporcionalan odnos broja izdanih računa i ukupnog fiskaliziranog iznosa u razdoblju siječanj – kolovoz ukazuje da su se na tržištu dogodile promjene koje možemo promatrati iz više perspektiva.

“Cijene proizvoda i usluga u industriji su značajno porasle i čine većinu efekta povećanja od 42 posto. To je perspektiva koja se osvrće na porast svih ulaznih troškova na tržištu, poput energenata, sirovina i tako dalje, te odražava onu inflaciju u industriji koju potrošači zapravo osjete na svojim džepovima i ovo je činjenica”, kaže Tutek.

Turizam se razvija u smjeru suprotnom od planiranog

Iako se Hrvatska pozicionirala kao ozbiljna turistička destinacija, Tutek smatra da postoji vrlo veliki prostor za unaprjeđenje i da zapravo u posljednja dva desetljeća razvoj turizma ne ide u smjeru koji je zamišljen.

“Hrvatski turizam se nažalost zadnjih 20 godina razvija u suprotnim smjeru od onog koji je zacrtan kroz zadnje dvije strategije razvoja turizma. Sezonalnost je i dalje najveća na Mediteranu, jedinični prihodi padaju, apartmanizacija devastira obalu, gosti su nezadovoljni gužvama na plažama. To nije način da se osigura dugoročno blagostanje lokalnog stanovništva”, kaže.

Kao primjer daje nautički turizam, koji je zamišljen kao prioritetni turistički proizvod.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay