Globalno tržište snimljene glazbe naraslo je za 9,0% u 2022. godini, zahvaljujući rastu broja pretplatnika na streaming servisima, prema brojkama Svjetske diskografske federacije (IFPI), organizacije koja predstavlja industriju snimljene glazbe u svijetu.

Brojke su objavljene jučer u IFPI-jevom izvještaju Global Music Report, u kojem je prikazano kako ukupni prihodi u 2022. godini iznose 26,2 milijardi američkih dolara.

Prihodi pretplatā na audio streaming servise narasli su za 10,3% i iznose 12,7 milijardi američkih dolara, te je do kraja 2022. zabilježeno 589 milijuna korisnika plaćene pretplate na digitalne streaming servise.

Ukupni prihodi streaminga (uključene plaćene pretplate i pretplate potpomognute oglasima) narasli su za 11,5% i time dosegnuli 17,5 milijardi dolara, ili 67% ukupnog broja glazbenih prihoda.

Zabilježen je porast i u drugim područjima: fizička prodaja i dalje je prisutna (+4%); prihodi od kolektivnih prava povećani su za 8,6% i vraćaju se na razine prije svjetske zdravstvene krize, a zabilježen je i rast prihoda od sinkronizacije za 22,3%.

Cijeli članak možete pročitati na: soundguardian.com

Foto: Pixabay