Za razliku od Europske unije u kojoj je kapacitet solarnih elektrana lani povećan za gotovo 50 posto u odnosu na godinu prije te je instalirano 16 gigavata novih kapaciteta vjetroelektrana, u Hrvatskoj u istome razdoblju nije sagrađena niti jedna vjetroelektrana dok se iz sunčanih elektrana zadovoljava tek jedan posto potreba za električnom energijom, upozorili su iz Udruženja obnovljivih izvora energije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Pogled na ove brojke, kažu naši sugovornici iz udruženja pri HGK, zorno prikazuje porazne posljedice nedovršene zakonske regulative o obnovljivim izvorima energije.

Čekanje na donošenje potrebnih propisa, podsjećaju, započelo je još 2015., a nada da će se to područje napokon zakonski urediti pojavila se 2021. godine s novim Zakonom o tržištu električne energije i Zakonom o obnovljivim izvorima energije.

Pet stotina dana poslije, zaključuju naši sugovornici, zakoni su, nažalost, samo mrtvo slovo na papiru jer još nisu usvojeni temeljni provedbeni dokumenti potrebni za ulaganje u obnovljive izvore energije. Njihovo donošenje, dodaju, i dalje se odgađa.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay