Eksplodiralo je potkraj godine tržište nekretnina, barem onih virtualnih, pa se za komadić zemljišta na koje ničija cipela i štikla neće doista ugaziti izdvajalo i više od dva milijuna dolara. Svoj djelić virtualnog svijeta, odnosno svojevrsnu prisutnost u metaverzumu, kupuju ne samo velike kompanije nego i obični entuzijasti

Od zemljišta do kockarnice

Iako je metaverzum još u povojima, platforme poput The Sandboxa i Decentralanda već su počele prodavati digitalne nekretnine u obliku nezamjenjivih tokena (non-fungible token iliti NFT), digitalnih tokena na blockchain-mrežama koji mogu značiti širok raspon jedinstvenih stavki ili predmeta. Kad pojedinac kupi dio nekretnine u metaverzumu, blockchain-mreža koja pokreće metaverzumsku platformu provjerava prodaju i prijenos vlasništva. Nakon što se virtualna nekretnina kupi, vlasnik nekretnine u metaverzumu može je iznajmiti, prodati ili graditi na svome digitalnom vlasništvu.

Takvu priliku nisu propustile ni neke kompanije poput, recimo, japanskog proizvođača igara Atarija koji je nedavno kupio dvadeset parcela zemljišta u Decentralandu na kojima je stvorio svoj virtualni kriptokasino. Također je izradio vlastiti token s pomoću kojega se posjetitelji kasina, kockari, mogu kladiti i primati dobitke. Atariju se ta investicija itekako isplatila, zbog čega najavljuje i pokretanje vlastitoga virtualnog hotelskog kompleksa ove godine.

Dno prioriteta

Big tech tvrtke počele su ulagati milijarde dolara ne bi li nas uvjerile da je metaverzum nešto što ne smijemo propustiti i nešto u čemu će nam se događati velik dio života u bližoj budućnosti. Naravno, tvrtke poput Mete žele da budemo u njihovu metaverzumu, neke druge pak imaju svoj. Borba za korisnike bit će velika, ali još nije jasno hoće li metaverzum na kraju biti masovno prihvaćen ili će ipak ostati rezerviran za igrače ili buduće tehnološke entuzijaste. Svakako, budućnost bez fizičkog kontakta ne izgleda sjajno, ali mnogi se već na to pripremaju kupujući virtualne nekretnine, zemljišta i slično.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay