DETROIT, 8. veljače 2017. (Hina/AFP) – Američki automobilski div General Motors izvijestio je da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježio osjetno više prihode, uz znatno veći broj prodanih automobila posebno na tržištu Sjeverne Amerike.

GM-ovi su prihodi u posljednjem tromjesečju 2016. poskočili 10,8 posto, na 43,9 milijardi dolara.

Ukupno su u tom razdoblju prodali 1,653 milijuna vozila, 8,9 posto više nego u istom razdoblju godine ranije. Pritom im je prodaja na sjevernoameričkom tržištu premašila milijun vozila i uvećana je za osam posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveći rast bilježili su brendovi Chevrolet, Cadillac i Baojun.

Neto dobit im je u četvrtom tromjesečju iznosila 1,8 milijardi dolara i smanjena je za čak 70,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je uključivala neto prihod vezan s porezima od čak četiri milijarde dolara. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pritisnuli su je nepovoljni valutni tečajevi.

Među slabijim su rezultatima operativni gubici u Europi i Južnoj Americi, koje su u GM-u objasnili slabom britanskom funtom i padom meksičkog pesa.

U cijeloj su 2016. godini zabilježili neto prihode od 166,4 milijarde dolara, što je devet posto više no što su ostvarili u godini ranije. Neto dobit blago je smanjena, za 2,7 posto, na 9,4 milijarde dolara.

Dobit po dionici iznosila je time šest dolara i uvećana je za 1,5 posto u odnosu na godinu ranije.

“Solidni rezultati u četvrtom kvartalu označili su kraj još jedne rekordne godine po poslovnim rezultatima, čime su nadmašeni naši ciljevi za 2016.”, ustvrdio je financijski direktor GM-a Chuck Stevens u utorak prilikom predstavljanja poslovnih rezultata.

Iz GM-a su ujedno potvrdili da u ovoj godini očekuju dobit po dionici u rasponu od šest do 6,50 dolara.

(Hina)