MILANO, 8. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Ne postoji jasna strategija za rješavanje problema ukupno 356 milijardi eura nenaplativih kredita u Italiji, požalio se čelnik fonda za upravljanje imovinom Atlante koji bi trebao pomoći zajmodavcima u dokapitalizaciji i smanjivanju tog tereta.

Fond je osnovan u travnju prošle godine pod pritiskom vlade kao privatna inicijativa. Dosada su prikupili 4,25 milijardi eura od sedamdesetak ulagača, uključujući velike zajmodavce poput UniCredita i Intese Sanpaolo, vlasnika Zaba-e i PBZ-a.

Ulagačima je obećan godišnji prinos od šest posto da bi u međuvremenu bili prisiljeni otpisivati značajne iznose. Tako su iz UniCredita prošlog tjedna izvijestili o otpisu ukupno milijardu eura ulaganja u Altante i državni fond za osiguranje depozita u prošloj godini. Intesa je prema objavljenom poslovnom izvješću za 2016. otpisala 227 milijuna eura ulaganja u Atlante.

Fond se suočava sa sve većim zahtjevima posrnulih banaka za kapitalom i otkupom nenaplativih kredita a ulagači, uključujući Intesu, jasno su dali do znanja da više ne namjeravaju ulagati.

“Odbor Intese (već) je odobrio uplatu milijardu eura… To je naš doprinos”, odgovorio je predsjednik uprave Intese Gian Maria Gros-Pietro na poruke čelnika Atlantea Alessandra Penatija da je ostao usamljen u obavljanju dodijeljenog mu posla.

“Ne postoji jasna vizija o problemu niti strategija”, ustvrdio je Penati u utorak na financijskoj konferenciji u Milanu.

“Oni samo reagiraju na problem i to mi je u proteklih nekoliko mjeseci bio glavni problem – nisam imamo nikoga s kime bih mogao porazgovarati”, kazao je.

U prosincu je tako zbog nezainteresiranosti većih ulagača propao Penatijev plan o najvećoj prodaji nenaplativih kredita u Italiji, u sklopu koje se posrnula banka Monte dei Paschi di Siena pokušala riješiti ukupno 28 milijardi eura loših kredita.

Penati tvrdi da je prodaja propala jer je bila povezana s “loše osmišljenom i još lošije realiziranom dokapitalizacijom”.

Monte dei Paschi di Siena sada će morati spašavati talijanska država.

Čelnik Atlantea požalio se da je fond osnovan na brzinu i da je dobio “40.000 zadaća ali ne i resurse”. Da bi postigli željene rezultate, trebaju dodatne četiri milijarde eura, tvrdi Penati.

“Mislio sam da se može kreirati tržište na nenaplative talijanske kredite ali sada sam skeptičan, s obzirom na iskustvo iz proteklih šest mjeseci”, kazao je.

(Hina)