Provjerili smo koliko su novca izgubili domaći investicijski fondovi u ‘savršenoj oluji’

Zahvaljujući osjetnom padu vrijednosti udjela i bijegu kapitala, neto imovina fondova u godinu dana smanjena je za više od pet milijardi kuna. Pritom su najveći egzodus kapitala doživjeli obveznički fondovi, u kojima je plasirano najviše privatnog novca. Prema podacima Hanfe, krajem listopada vrijednost neto imovine obvezničkih fondova iznosila je 10,8 milijardi kuna, što je 4,7 milijardi kuna ili 30 posto manje nego u istom mjesecu lani.

Za razliku od 2021., u kojoj je većina dioničkih fondova ostvarila impresivne rezultate, ove godine među fondovima visokog rizika prevladavali su gubitnici. Od 27 aktivnih dioničkih fondova, u promatranom razdoblju (od početka godine do 16. prosinca) samo su dva izbjegla gubitke.

Uvjerljivo najbolji rezultat ostvario je fond Generali energija s prinosom od početka godine od 15,2 posto. Fond koji pretežno ulaže u dionice izdavatelja koji posluju u sektoru energije i sirovine već drugu godinu zaredom bilježi snažan rast na krilima skoka cijene energenata.

Većina preostalih dioničkih fondova u 2022. bilježi minuse u rasponu od pet do 15 posto, a nekolicina je potonula više od 20 posto. Katastrofalni gubitak od 56,4 posto pretrpio je Generali Nova Europa, fond koji pretežno ulaže u dionice financijskog sektora u Hrvatskoj i regiji srednje i istočne Europe.

Niti mješoviti fondovi, koji kombiniraju ulaganja u dionice, obveznice i ostale brzo unovčive vrijednosne papire s ciljem uravnoteženja portfelja, nisu opravdali očekivanja ulagača. Ni jedan fond iz ove kategorije nije uspio ostvariti pozitivan rezultat. Najbliži tom cilju bio je fond Erste Green Multi Asset, ali zadržao se na minusu od 4,57 posto.

Većina obvezničkih fondova već drugu godinu zbraja gubitke, a ova godina bila im je puno gora nego prošla. Zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka dovelo je do ubrzanog rasta kamatnih stopa, što je rezultiralo snažnim padom cijena obveznica.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay