Pošto su gotovo dvije godine kineski znanstvenici ispitivali uzorke, nedavno je Pekinški istraživački institut za geologiju urana objavio da je u tlu donesenom s Mjeseca identificiran novi mineral koji bi potencijalno mogao osigurati neograničene količine energije. Nazvana Changesit-(Y), ta bezbojna kristalna tvar spada u merilitnu skupinu fosfatnih minerala.

To samo po sebi ne bi bilo ništa posebno da taj mineral ne sadrži veliki udio helija-3 koji bi mogao biti budući izvor energije za čovječanstvo. Riječ je o izotopu helija koji je prirodno postojao u Zemljinoj kori od praiskona ali je tijekom epoha polagano pobjegao u svemir, da bi danas bio izuzetno rijedak na našem planetu. Smatra se da je helij-3 savršeni izvor energije za nuklearne fuzijske reaktore budući da pri fuzijskoj reakciji ne ostavlja nikakve radioaktivne nuspojave.

Ovo kinesko otkriće dokazuje da bi na Mjesecu helija-3 moglo biti u izobilju, pošto je tijekom milijarda godina solarnim vjetrovima unesen u Mjesečev regolit. Potaknuta tim otkrićem, kineska svemirska agencija najavila je da će u sljedećih deset godina poslati tri robotske misije na Mjesec kako bi prikupila još uzoraka.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay