LUXEMBOURG, 31. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Godišnja stopa inflacije u eurozoni poskočila je u siječnju na 1,8 posto, poduprta snažnim rastom cijena energenata, pokazale su u utorak prve procjene europskog statističkog ureda (EUROSTAT).

Time se na početku nove godine inflacija u skupini 19 zemalja koje koriste jedinstvenu europsku valutu posve približila razini zacrtanoj u Europskoj središnjoj banci (ECB), od nešto ispod dva posto. Ujedno je dosegnula najvišu razinu od veljače 2013. godine.

U prosincu iznosila je 1,1 posto.

Temeljna inflacija koja isključuje oscilacijama podložne cijene energije i neprerađene hrane i za ECB predstavlja važan pokazatelj za donošenje strateških odluka, zadržala se pak u siječnju na 0,9 posto, koliko je iznosila i u prosincu, izračunali su u Eurostatu..

To upućuje na pretpostavku da ECB vjerojatno neće u dogledno vrijeme mijenjati svoj opsežan program kupnje imovine, usmjeren na poticanje inflacije i gospodarskog rasta u zoni primjene zajedničke europske valute, ocjenjuje Reuters.

Cijene energije poskočile su u prvom ovogodišnjem mjesecu 8,1 posto na godišnjoj razini, procjenjuju u Eurostatau, više nego trostruko snažnije nego u prosincu kada su uvećane 2,6 posto. Osjetno je ubrzan i rast cijena neprerađene hrane, na 3,3 posto u siječnju, u odnosu na 2,1 posto koliko su uvećane u prethodnom mjesecu.

(Hina)