Goran Aleksić iz Udruge Franak gostovao je u Newsroomu i govorio o arbitraži koja je pokrenuta na sudu u Washingtonu, a tiče se valutnih klauzula u švicarskim francima.

Aleksić kaže kako je ta arbitraža suprotna pravu Europske unije. 

“Sud EU-a je 2018. u jednom predmetu rekao da se te arbitraže ne smiju provoditi te da su one suprotne pravu EU-a. 5. svibnja ove godine zemlje članice EU su izašle iz svih bilateralnih sporazuma osim Austrije i još nekih zemalja, ali nama je najvažnija Austrija. Postupci koje je pokrenula Splitska banka (Societe Generale) i OTP banka iz Mađarske, pošto su Francuska i Mađarska izašle iz bilateralnih sporazuma – ti postupci će po mojem mišljenju biti zaustavljeni u Washingtonu, oni će se nagoditi s Republikom Hrvatskom u skladu s pravom EU-a jer na temelju tog sporazuma koji je 5. svibnja potpisan između država članica da izlaze iz tih bilateralnih sporazuma, sve države koje imaju već neke postupke u tijeku moraju se nagoditi u skladu s pravom EU-a. Budući da je u skladu s pravom EU-a CHF valutna klauzula ništetna, onda je arbitraža potpuno bespredmetna i banke nemaju uopće nikakvu štetu”, objašnjava Aleksić. 

Upitan što će biti s bankama čije je vlasništvo u austrijskim rukama, odgovara: “Europska komisija ukoliko Austrija ne izađe iz tih bilateralnih sporazuma svakako će podignuti tužbu protiv Republike Austrije i ja mislim da će u nekom doglednom vremenu i Austrija izaći iz tih sporazuma i da će onda i austrijske banke morati pristupiti nagodbama u skladu s pravom EU-a.”

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay