Aleksić inzistira na citiranju Radovana Dobronića, kandidata za predsjednika Vrhovnog suda koji je prije punih osam godina donio znamenitu presudu u slučaju Franak, a koji je tom prilikom došao do zaključka da su ‘banke kočnica razvoja Republike Hrvatske’.

Udruga Franak mogla bi podnijeti tužbu protiv poslovnih banaka zbog prakse odobravanja ‘prešutnih minusa’ građanima, na koje je potom naplaćivala kamate znatno više od maksimalno dopuštenih, no za taj potez nije legitimirana jer joj Vlada punih pet godina odbija izdati legitimaciju za podnošenje kolektivnih tužbi u zaštiti potrošača. Koordinator ekonomsko-pravnog tima ove udruge Goran Aleksić za tportal obrazlaže to tvrdnjom da ‘Vlada s HNB-om štiti banke’

‘Udruga Franak jedina je prava snaga u državi koja bi banke mogla opaliti po džepu zbog ove nezakonite prakse, ali Vlada i HNB to ne dopuštaju jer ne žele zaštititi potrošače’, oštar je Aleksić.

‘Osnovni problem je u kamatnoj stopi: ona je prije svega veća od ograničenja koje propisuje Zakon o potrošačkom kreditiranju, a nije ni ugovorena na transparentan način, dakle i po toj osnovi je nezakonita. To dakako nije ništa novo: sve do 2013. godine banke su ugovarale nezakonite kamatne stope u, po mojoj procjeni, barem 500 tisuća kredita’, kaže Aleksić.

‘Banke, HNB, Vlada – suradnici u lopovluku’

‘Radi se o standardnom, poznatom nepoštenom i lopovskom ponašanju banaka pod blagoslovom Hrvatske narodne banke i njenog viceguvernera Bojana Frasa, koji sada glumi zaštitnika potrošača. Na temelju kolektivne presude u slučaju Franak, HNB je još davno trebao dati jednaku preporuku bankama da vrate građanima sve što su pretplatili u ‘švicarcima’, ali i u eurskim i kunskim kreditima, u kojima su ih također pelješili. Nijedna od institucija, počevši od Vlade i HNB-a, nije učinila ništa kako bi omogućila lakše vraćanje novca – a radi se o 20 milijardi kuna u kreditima s klauzulom u švicarskom franku i oko 10 milijardi u eurskim i kunskim kreditima. Radi se dakle o suradnicima u lopovluku: banke jesu kriminalci, a HNB im je mentor s Vladom’, dodaje višegodišnji aktivist Udruge Franak.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr