Klijenti banaka i potrošači, njih 840 tisuća, koji su proteklih godina koristili kategoriju ‘prešutnog prekoračenja’ tekućeg računa umjesto dotad uobičajenog i zakonski reguliranog dozvoljenog minusa, bankama su svake godine platili između nekoliko stotina i nekoliko tisuća kuna više nego što su trebali, dakako ovisno o visini prekoračenja i kamatnoj stopi koja im je zaračunavana. Matematičar i predavač na Visokom učilištu Algebra Toni Milun, koji se svojim projektom ‘S Milunom do milijuna’ bavi financijskom pismenošću, za tportal je napravio izračun

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

‘Oko 840 tisuća osoba bilo je u prešutnom prekoračenju po tekućem računu u prosjeku po 5734 kune. Ako uzmemo u obzir prosječnu kamatnu stopu za prešutno prekoračenje od 10,97 posto, osoba je tijekom godine platila 629 kuna kamata. Da je umjesto prešutnog bila u dopuštenom prekoračenju, za koje prosječna kamatna stopa iznosi 7,6 posto, platila bi 436 kuna kamata, odnosno 193 kune manje’, dodaje sugovornik tportala.

‘Dakle osoba koja je u prosječnom prešutnom prekoračenju od 10 tisuća kuna, uz najveću korištenu kamatnu stopu od 17,37 posto u godinu dana platila je čak 977 kuna više nego što bi platila da je koristila dopušteno prekoračenje uz prosječnu kamatnu stopu od 7,6 posto. A u slučaju da je ušla u prešutno prekoračenje od 30 tisuća kuna, ta bi osoba platila 2931 kunu više nego da je koristila dopušteno prekoračenje’, objašnjava Milun.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay