Digitalni euro, ako ikada postane stvarnost, temeljito će promijeniti život građana zemalja članica eurozone , a konačni mu je cilj učiniti plaćanja učinkovitijima i sveobuhvatnijima. Europska javnost, obični ljudi, skeptični su prema velikoj digitalizaciji jer će ona uz navodno veću financijsku stabilnost značiti i znatno manju privatnost.

Političari, youtuberi i ostali influenceri već godinama govore kako bi opća digitalizacija značila i bilježenje svih transakcija – u svijetu bez gotovine teško je biti anoniman. Russell Brand, poznati komiar koji je na YouTubeu bacio u sferu komentiranja dnevne politike kaže kako će digitalni euro voditi u ‘globalističke dekrete koji će dolaziti s visina, zaobilazeći demokraciju’.

Takav rakurs otežava posao centralnim bankarima koji moraju popularizirati digitalni euro prije njegova uvođenja i moraju javnost nagovoriti da progurata gorku pilulu virtualnih novčanica i kovanica eura, koje prema mišljenju bankara, nisu prijetnja niti demokraciji niti osobnim slobodama.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay