Dok je produkcijski tim možda uživao u korištenju lokacije tijekom nekoliko sezona serije, stanovništvo grada je ostavljeno s egzistencijalnim problemom pretjeranog turizma, s hordama obožavatelja koji iz cijelog svijeta putuju u mali hrvatski grad. 

Prepunivši ulice i ulaze u Stari grad, četvrt u kojoj je sniman veći dio HBO-ove serije, mještani su osudili dolazak tisuća kruzera koji su iskrcavali tisuće turista na njihove obale kada je pompa oko serije bila na vrhuncu 2017. godine. 

Zagušenost je postala značajan problem, posebice na čuvenom Stradunu, popločanom vapnencem, a 2017. godine zabilježeno je da se broj stanovnika Starog grada smanjio s 5000 u 1991. na 1157 ljudi. Taj se pad pripisuje porastu turizma, pri čemu porast turista istjeruje lokalno stanovništvo zahvaljujući priljevu Airbnb smještaja koji podiže lokalne cijene i uništava svaki osjećaj lokalne zajednice. 

Preopterećujući infrastrukturu, oštećujući lokalni okoliš i prijeteći integritetu lokalne kulture, turističko pitanje u Dubrovniku prisililo je UNESCO da upozori grad da će njihov status svjetske baštine biti ugrožen ako se nešto ne poduzme u vezi s njihovim problemom. 

Do 2018. grad je poslušao upozorenje i poduzeo značajne korake kako bi smanjio broj turista, osobito u zakrčenom području Starog grada, a jedna od uspješnih metoda bila je pomicanje dolaska kruzera kako bi se broj posjetitelja malo rasporedio. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Youtube ScreenShot