Od 1. travnja na snagu će stupiti nove Vladine mjere koje bi građanstvu i gospodarstvu trebale pomoći prevladati krizu prouzročenu poremećajima na tržištu.

Neslužbene informacije iz Vlade govore kako je u ovoj fazi jedino izvjesno da će se produljiti mjere koje se odnose na subvencije za električnu energiju. Ta informacija, međutim, ne znači i da će iznosi po kojima se plaćala struja ostati isti. Po dosadašnjem Vladinu paketu kućanstva su od 1. listopada za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćala 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura.

U Vladinu jesenskom paketu mjera za kućanstva do 1. travnja su se ograničile i cijene plina, no kako s proljećem prestaje sezona grijanja, nije sigurno da će se ta mjera produljiti.

Ne bi trebalo iznenaditi kada bi otpale i druge mjere kojima je Vlada pomagala premostiti troškove grijanja.

Izostanak daljnje pomoći Vlade mogli bi osjetiti i oni koji se griju na drva. I za njih su bile uvedene mjere pomoći, i to ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna.

U mjere koje bi se sigurno trebale ponoviti i nakon 1. travnja spadaju one za poljoprivrednike i ribare. U jesenskom paketu Vlada je za njih bila odvojila potpore od po 100 milijuna kuna (13,27 milijuna eura) za svaku kategoriju. Kako s proljećem dolazi vrijeme većeg intenziteta radova u poljoprivredi, a time i daleko većih troškova, za očekivati je da će Vlada ovdje biti biti izdašna.

Cijeli članak i ostale mjere možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay