LONDON, 5. travnja 2017. (Hina) – Gospodarstvo eurozone poraslo je u ožujku najsnažnijim tempom u gotovo šest godina, zaokruživši i tromjesečje najsnažnijeg rasta aktivnosti od drugog tromjesečja 2011. godine, utvrdila je u srijedu londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku na 56,4 boda, što je njegova najviša vrijednost od travnja 2011. godine. U veljači iznosio je 56 bodova.

Markit je time snizio početnu procjenu njegove vrijednosti u prošlom mjesecu za blagih 0,3 boda.

“Rast iskazan konačnom vrijednošću PMI-ja nije bio snažan kao što je sugerirala početna procjena ali i dalje signalizira impresivan tempo rasta. Najnovije brojke zaokružuju najsnažnije tromjesečje od proljeća 2011. godine i značile bi da je BDP eurozone u prva tri mjeseca 2017. godine porastao 0,6 posto”, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

I u proizvodnom i u uslužnom sektoru aktivnosti su rasle najsnažnije u gotovo šest godina, prateći snažniji priljev novih narudžbi. Pojačana potražnja rezultirala je ujedno gomilanjem poslova, što je pak potaknulo zapošljavanje, napominju u Markitu.

U kontekstu rasta cijena sirovina u svijetu i niskog tečaja eura cjenovni su pritisci i u ožujku bili snažni a raspoloženje kompanija dodatno je poboljšano, pokazuje istraživanje londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

U Markitu ističu i da su aktivnosti rasle u svim vodećim gospodarstvima eurozone, procjenjujući prema raspoloživim podacima da su njemačko i francusko gospodarstvo u prvom tromjesečju porasli 0,6 posto.

Španjolska se izdvajala snažnijim tempom rasta, od 0,8 do 0,9 posto, dok je Italija bilježila oporavak, uz naznačeni rast aktivnosti za 0,3 do 0,4 posto, primjećuju u londonskoj tvrtki.

(Hina)