LONDON, 4. siječnja 2017. (Hina) – Gospodarstvo eurozone poraslo je u prosincu najsnažnijim tempom u pet i pol godina dok u novoj godini izglede zasjenjuje politička neizvjesnost, konstatirala je u srijedu u najnovijem mjesečnom istraživanju londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone porastao je u prosincu na 54,4 boda, što je njegova najviša vrijednost od svibnja 2011. godine, utvrdili su u Markitu, povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti za pola indeksnog boda.

U studenom PMI je iznosio 53,9 bodova.

“Konačni podaci o PMI-ju signaliziraju još snažniji kraj 2016. godine nego što je bio slučaj s preliminarnim prvim brojkama. Unatoč tome, još se ne može pouzdano reći predstavlja li takav trend nasušno potrebnu odskočnu dasku za daljnje jačanje oporavka eurozone u 2017. godini. Puno toga ovisit će u ovoj godini o političkim zbivanjima”, ističe glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Dok industriji a u nešto manjoj mjeri i uslužnom sektoru na ruku ide slabiji euro, podupirući inozemnu potražnju, domaća potražnja vjerojatno će u novoj godini ostati prigušena zbog političke neizvjesnosti, ističe Williamson.

“Trenutno kompanije ipak ignoriraju političke bojazni, pa je tako optimizam u uslužnom sektoru – na koji bi inače najsnažnije utjecala eventualna politička previranja – na najvišim razinama u nekih pet godina”, dodaje glavni ekonomist Markita.

Među faktorima koji su – uz slabiji euro – pružali značajnu podršku gospodarstvu eurozone na kraju 2016. godine Williamson izdvaja i pojačano zapošljavanje i poticajne mjere Europske središnje banke (ECB).

Markitovo istraživanje također pokazuje rast aktivnosti u sva četiri vodeća gospodarstva eurozone, pri čemu su aktivnosti najsnažnije rasle u Španjolskoj i Njemačkoj. U Francuskoj su ubrzale na najvišu razinu u godinu i pol dana iako su još uvijek ispod prosjeka eurozone. Italija je pak jedina bilježila nešto sporiji rast nego u prethodnom mjesecu, primjećuju u Markitu.

(Hina)