LONDON, 23. svibnja 2017. (Hina) – Gospodarstvo eurozone raslo je u svibnju ravnomjernim tempom, najsnažnijim u šest godina, zahvaljujući kontinuirano snažnoj potražnji, utvrdila je u utorak londonska tvrtka Markit u redovnom mjesečnom istraživanju. 

Indeks menadžera nabave (PMI) za privatni sektor eurozone zadržao se u svibnju na razini prethodnog mjeseca kada je dosegnuo najvišu razinu u šest godina od 56,8 bodova, procijenili su u Markitu.

“Podaci za PMI naznačuju da je rast u eurozoni u svibnju ponovo bio impresivno snažan”, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke Chris Williamson.

“U drugom tromjesečju poslovne aktivnosti zasada rastu najsnažnijim tempom u šest godina, što odgovara rastu BDP-a a od 0,6 do 0,7 posto”, dodaje on.

Napominje i kako bi se u slučaju da PMI bude povišen i u lipnju procjena o 0,4-postotnom rastu u drugom tromjesečju “mogla pokazati pretjerano pesimističnom”.

Snažna potražnja opteretila je kapacitete kompanija, ističe Williamson, izdvajajući podatak o najvećem obujmu nerealiziranih poslova u šest godina.

Priljev novih narudžbi blago je pak oslabio, kliznuvši na najnižu razinu u četiri mjeseca, pritisnut slabijim novim narudžbama u uslužnom sektoru.

I ukupni je tempo rasta u uslužnom sektoru blago oslabio u odnosu na travanj kada je bio na najvišoj razini u šest godina.

Industrija je pak bilježila suprotni trend, uz dodatno ubrzavanje aktivnosti u odnosu na travanj i njihov najsnažniji rast u šest godina, primjećuju u Markitu.

Cjenovni su pritisci u mjesecu na izmaku ponovo bili snažni, iako je inflacija ulaznih troškova oslabila na najnižu razinu u pet mjeseci, “navodeći na zaključak da bi pritisak na rast prodajnih cijena mogao donekle oslabiti u nadolazećim mjesecima”.

“Iako je Europska središnja banka (ECB) u razdobljima ekonomskog rasta kakav signalizira aktualni PMI vodila strogu monetarnu politiku, blago slabljenje pritiska ulaznih troškova bit će argument u prilog tvrdnjama da nema razloga za žurbu sa zaoštravanjem monetarne politike”, zaključuje Williamson.

(Hina)