ZAGREB, 23. svibnja 2017. (Hina) – U prva četiri ovogodišnja mjeseca potražnja za radnom snagom u Hrvatskoj porasla je za 30,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je 47 posto oglašenih radnih mjesta na određeno vrijeme, dok se za 27 posto radnih mjesta traže niže kvalificirani radnici, pokazuje Online Vacancy Indeks (OVI) Ekonomskog instituta Zagreb i portala MojPosao.

Potražnja za radom snažno raste, konstatira se u njihovom zajedničkom priopćenju objavljenom u utorak. Također, dodaje se, razina potražnje za radom u privatnom sektoru u 2017. godini na razinama je iz 2008. godine, kako na razini cijele Hrvatske, tako i po regijama.

Tržište rada Hrvatske, kao odraz ekonomske aktivnosti, regionalno je heterogeno, kako u oporavku nakon krize, tako i u traženim zanimanjima. Očekivano, turističke županije bilježe raniji oporavak jer se više oslanjaju na rast dohotka u ostatku Europe, koja je ekonomski oporavak zabilježila puno ranije od Hrvatske, navodi se.

Središnji dio Hrvatske, koji zauzima i najveći dio tržišta rada, pretrpio je najveći pad potražnje za radom te se tržište rada još uvijek nije oporavilo i doseglo razinu prije krize.

Tržište rada istočne Hrvatske propulzivno je i aktivno te premašuje razine potražnje za radom prije krize, ali ovaj rast najviše je generiran porastom ugovora na određeno vrijeme, kaže se u priopćenju.

Hrvatsko tržište rada karakterizira i polarizacija, jer se istovremeno najviše traže zanimanja za koja su potrebne jednostavne vještine i zanimanja za koje su potrebne kompleksne vještine, dok se smanjuje potražnja za osobama sa srednjom stručnom spremom, konstatira se u priopćenju.

Tako su u posljednje tri godine pet najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj prodavač, konobar, kuhar, programer i vozač. Također, primjetan je i porast potražnje za niže kvalificiranim radnicima. Primjerice, 2008. godine oglasi u kojima se traže NKV, PKV, KV i VKV radnici činili su manje od 4 posto ukupnih oglasa, dok su oglasi za istu skupinu radnika u 2016. godini iznosili čak 27,4 posto oglasa.

Osim promjena u traženoj razini obrazovanja, tržište rada nakon krize bilježi i porast nestandardnih vrsta ugovora o radu. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa postalo je za mlade osobe jedini mogući izlazak na tržište rada, a posebno je zabrinjavajuće velik porast oglasa za posao s ugovorom na određeno vrijeme.

Primjerice, navodi se, udio oglasa za posao s ugovorima na određeno vrijeme raste s 20,8 posto u 2008. godini na 47,2 posto u 2016. godini. Ovi trendovi, a posebice neizvjesnost koja dolazi s privremenim zaposlenjem, prelaze okvire ekonomije te se prelijevaju na društvo kroz smanjenu kreditnu sposobnost, a time i na nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, emigraciju te smanjeni natalitet.

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Namijenjen široj javnosti, tvorcima ekonomskih politika, znanstvenicima, poslodavcima, posloprimcima i nezaposlenima, odnosno svima koje zanima tržište rada u Hrvatskoj, a svrha mu je dati uvid u trendove potražnje za radom te trenutno stanje slobodnih radnih mjesta, kažu autori.

(Hina)