Gosti nam stižu, ali veliki su gradovi i dalje daleko od predpandemijskih brojki. Razlog? Nema dovoljno avionskih linija, a upravo se zrakoplovima, posebno onima niskotarifnih kompanija, najboljih turističkih godina stizalo u Dubrovnik, Split, Zadar, Šibenik… Kad se tomu pridodaju kruzeri na mrtvom vezu i prorijeđene autobusne i željezničke linije iz dalekih destinacija, jasno je zašto dvije trećine smještajnih kapaciteta kad su privatni iznajmljivači u obalnim gradovima u pitanju, zjapi prazno.

I zato se vodi očajnička bitka za svakog turista, za svako noćenje. Velika konkurencija privatnim iznajmljivačima su hotelijeri i vlasnici kampova, koji ove sezone gostima nude više za manje novca. Posebno su pogodni obiteljski paket aranžmani.

– Goste jedino imaju oni koji su ozbiljno spustili cijene. Ako pristanete na to da vam noćenje stoji tridesetak eura, još nekako ćete i doći do gostiju, u protivnom se možete pozdraviti sa sezonom – kaže Daniel Radeta, predsjednik udruge koja okuplja zadarske privatne iznajmljivače i detektira glavni problem.

– Problem je u cijeni PCR testova na koronavirus. Primjerice, oni u Nizozemskoj stoje 100 eura, pa četveročlana obitelj mora za njih izdvojiti osamsto eura, četiristo na dolasku i četiristo na odlasku iz Hrvatske, što mnoge odbija od putovanja jer ruši kućni budžet predviđen za ljetovanje – kaže Radeta i apostrofira Grčku koja je riješila ovaj problem i tako nam postala ozbiljna konkurencija.

– Grci besplatno testiraju turiste na koronavirus. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay