PRIČA o europskoj ekonomiji u posljednjih nekoliko desetljeća mnogo je sumornija nego što bismo to htjeli. Ništa to ne ilustrira kao usporedba situacije na početku ovog stoljeća i danas.

2000. je, naime, 41 od 100 najvrjednijih tvrtki na svijetu imala svoje sjedište u Europi, ako se računaju Velika Britanija i Švicarska, ali ne i Rusija i Turska. Danas je taj broj pao na skromnih 15. 

Britanski časopis The Economist piše kako je davne 1984. godine jedan mladi američki direktor jednako mlade informatičke tvrtke pri posjetu Francuskoj ponudio Europljanima dva savjeta za ekonomski uspjeh: poduzetnicima se treba dati druga šansa ako ne uspiju prvi put, a birokratima ne treba dozvoljavati da budu investitori jer su loši u toj ulozi, rekao je u televizijskom intervjuu.

Taj je direktor bio Steve Jobs, a kad je iznio svoj savjet, europske tvrtke bile su u samom vrhu svjetske ekonomije, uz američke i pokoju japansku. 37 godina kasnije, tvrtka koju je Jobs osnovao, Apple, vrijedi više od 30 tvrtki iz njemačkog burzovnog indeksa DAX, koji prati 30 najvećih čijim se dionicama trguje na Frankfurtskoj burzi.

Europa je sve više tržište, a ne baza za velike korporacije

Europa je, naravno, i dalje jedno od glavnih i najatraktivnijih tržišta za velike korporacije iz Amerike ili Azije, no sama je sve manje baza za nove korporacije koje se šire i osvajaju svijet. Takve korporacije, iz ovog ili onog razloga, mnogo češće nastaju i razvijaju se u SAD-u ili Kini, a ne u Europskoj uniji. Postoje iznimke, naravno, kao što su španjolski Glovo ili finski Wolt.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay