Hrvatska diskografska udruga (HDU) i udruga ZAPRAF tvrde da je novi prijedlog Zakona o autorskom pravu europski presedan, a ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek prozivaju da je prilagođen “ili njezinim skrivenim interesima ili interesima određenih skupina”.

“Iako nije bilo potrebe za njegovim izmjenama jer je već u prvom čitanju bio usklađen s EU Direktivom i prihvaćen od struke, ministrica Obuljen Koržinek je sada, nakon gotovo pet mjeseci od prvog čitanja, iznenada i samovoljno odlučila da zakon ipak treba mijenjati bez navođenja jasnih i pravno utemeljenih argumenata. Prijedlog zakona očigledno je prilagođen ili njezinim skrivenim interesima ili interesima određenih uskih skupina pojedinaca”, kažu HDU i ZAPRAF.

Prema novom prijedlogu zakona, ministrica je izravno ovlastila isključivo Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) da preispituje valjanost postojećih i budućih ugovora između izvođača i glazbenih izdavača. Time im de facto daje ulogu suda koji bi mogao pristrano i nepotrebno procjenjivati i ocjenjivati prava izvođačima i izdavačima, i time ukinuti slobodu izbora i ugovaranja.

“No, ni to nije sve: kod ugovora za koje HUZIP odluči da nisu valjano sastavljeni ministrica mu je osigurala monopolno pravo da prikuplja novce od digitalnih servisa za izvođače, iako je dosad izvođač prema slobodnom izboru mogao odlučiti hoće li svoje naknade prikupljati samostalno ili preko HUZIP-a.  Čini se kao da je novi prijedloga zakona pisao odvjetnički tim HUZIP-a”. ističu.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay