Čudila se Rinu majka Silvana da iz Dugog Rata, punog turista, odlazi turizam graditi u tugarski kraj, 11 kilometara od Omiša, u šumu. U krš, draču i šikaru, od naroda i civilizacije zaboravljeni zaselak Truša.

U vukohebinu, Bogu iza leđa. Reagirala je tako kad je doznala da je Rino, tada je imao 23 godine, u napuštenom selu u kojem je nekoć živjela loza Pavlića kupio dio stare kuće jednog od članova obitelji. Idemo skok devet godina poslije, u ljeto 2022., da bismo doznali kako je danas 32-godišnji Rino sam samcat vratio život u selo.

Čuli smo mi za njega i prije, pričali su nam Dugoraćani da je taj mali čudo, da je tamo iza brda godinama kupovao kuću po kuću, pojatu po pojatu, pa sam dizao, gradio, slagao imanje. U zaleđu bez vode napravio bazen, a onda u taj krš doveo bogate Skandinavce, Norvežane, Engleze…

Na škole kuhanja i degustacije soparnika, poljičke pečene janjetine i peke Amerikance s kruzera. A između njih domaći svit koji već dugo u Truši slavi sve osim after rastava partyja.

Jedino to još nije prošlo kroz njegovo ekoimanje. Jedva smo ga uhvatili za razgovor, čovjek jednostavno ima toliko posla da se pitamo kada spava.

Svi smo u istom dvoru, pokojni otac je želio da uvik ostanemo zajedno, skupa ka obitelj. Oni su otišli vani, ja sam osta tu jer sam ima viziju, ideju i volju da nešto napravim. I meja ovde, meja tamo i evo mene na tri tisuće kvadrata imanja – veli.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix