Zaba trenutačno ima jednu od najskupljih naknada za SEPA izravno terećenje, a parirati joj može još naknada koja se plaća u PBZ-u.

Ovaj tjedan jedan čitatelj upozorio je kako je banka u kojoj ima račun od 1. ožujka toliko poskupila naknadu za ovakvu vrstu plaćanja da se ugovaranje izravnog terećenja za usluge praktično više uopće ne isplati.

On je to primijetio na primjeru računa Zagrebačkog holdinga koji je za veljaču iznosio 511,90 kuna i za koji je, do kraja veljače, naknada za SEPA izravno terećenje iznosila dvije kune. No, s ožujkom novi troškovi – umjesto dvije, na ime naknade za provođenje ove usluge sad mu je s računa skinuto 5,12 kuna, dakle čak jedan posto iznosa računa. Naš čitatelj pritom primjećuje kako je stvar tim više nevjerojatna jer je riječ o izravnom terećenju jednog računa na ime drugog računa u istoj banci, ovaj put Zabi.

“Nevjerojatno, naša najveća banka za prebacivanje novca s jednog na drugi račun unutar iste banke uzima više od pet kuna naknade, a da sam račun plaćao internet bankarstvom, tu istu uslugu platio bih 1,25 kuna. Dakle, računalo smakne četiri kune bez da je ijedan zaposlenik banke trepnuo”, čudi se naš čitatelj.

Priča je u svakom slučaju za potrošače iznimno neisplativa i prilično demotivirajuća pa se postavlja pitanje zašto bi se građani uopće odlučivali ugovarati izravna plaćanja računa ako ih takva praksa košta i do četiri puta više nego da ga sami plate internet bankarstvom?

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay