Lijek za smirenje tipa Xanax u BiH košta od 10 do 13 kuna, zavisno od jačine. Lexiliumu, još jednom lijeku za smirenje, cijena varira od devet do 18 kuna, ovisno od doze. Pakiranje Andola 20 puta 300 mg je u BiH 16 kuna, četiri puta jeftinije nego u RH. A onom od 30 puta 100 mg, cijena je 16 kuna, za sedam niža nego u Hrvatskoj.

Lijekovi za smirenje, antibiotici, pripravci za bildanje muške potencije tipa Viagre i Dinamica, brendirane kozmetičke linije, parfemi, vitamini, popularna sredstva protiv bolova i dalje su top odabir hrvatskih građana, koji koroni i pratećim zabranama usprkos, i nadalje obilato shoppingiraju u ljekarnama Posušja i Sovića, piše Slobodna Dalmacija.

Razlog koji ih tamo vuče je cijena od deset do 40 posto niža nego u hrvatskim ljekarnama. Rezultat je ona manje veleprodajne i cijene i marže. Kupcima iz RH dodatna je pogodnost i povrat poreza što još više snižava već ionako pristupačniju kupovinu.

Upravo to mnogobrojne Hrvate s poteza Trilja, Splita, Makarske dovodi u pograničnu zonu, u zdravstvene shoppinge u hercegovački kraj, gdje primjerice za 64 kune mogu kupiti antibiotik Klavocin. Ili za 29,60 kuna Sumamed.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay