5G napredna komunikacijska struktura će dovesti do revolucionarnih promjena u  gotovo svim industrijama. Kroz veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže, brže i jeftinije prikupljanje podataka te mogućnost povezivanja većeg broja uređaja omogućit će se razvoj inovacija i dostizanje digitalizacijskih ciljeva u svim sektorima, što donosi veliki potencijal cijelom gospodarstvu. Međutim, sektori koji bi mogli zabilježiti najveću mogućnost primjena su mnogobrojni.

Prije svega tu je zdravstvo koje se mijenja omogućavanjem pružanja usluga na daljinu, daljinskog praćenja i savjetovanja, razmjene bolničkih podataka u stvarnom vremenu, kroz poboljšanu komunikaciju između liječnika i pacijenta, te automatizaciju u bolnicama kako bi se smanjili troškovi zdravstvene zaštite.

Komunalni sektor i energetika donijet će kombinaciju pametnih brojila i pametne mreže što će omogućiti ušteda energije, a 5G će osigurati bolje gospodarenje otpadom; primjenom novih tehnologija, komunalne službe moći će učinkovitije upravljati vodnim resursima što će smanjiti gubitak vode.

U segmentu prometa očekuje se uvođenje pametnih senzora, kontrola i usluga te s vremenom i korištenje autonomnih vozila. Omogućenjem pametnog upravljanja prometom i korištenjem senzora omogućiti će se istovremeno i smanjenje štetnih emisija CO2 koje su između ostalog, sektor prometa stavile u fokus napora za borbu protiv klimatskih promjena.

Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji dogodit će se da kroz praćenje i smanjenje kvarova, povećanu upotrebu autonomnih vozila, te cloud robotike. U poljoprivredi će se uvođenjem visoko precizne opreme i senzora, digitalizacijom i korištenjem umjetne inteligencije smanjiti gubici u proizvodnji i na taj način maksimizirati prihodi, ali će se i smanjiti zagađenje tla korištenjem kemijskih supstanci isključivo onda kad je to nužno.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay