Moratorij na otplatu kredita činio se kao slamka spasa svima onima koji su u ovom turbulentnom vremenu ostali bez dijela primanja ili, još gore, radnog mjesta, a imaju obveze prema banci. Budući da je ova odgoda predstavljena kao mjera pomoći osiromašenima, građani su, logično, smatrali kako ih moratorij neće ništa koštati.

Nažalost, ispostavilo se kako će banke i u ovoj situaciji zarađivati na svojim klijentima, naplaćujući im kamatu za vrijeme odgode, i to od 1000 kuna do čak 1000 eura, ovisno o visini kredita.

Uz to, građane je šokirala spoznaja da će, nakon isteka moratorija, ponovno morati platiti solemnizaciju ugovora o kreditu kod javnog bilježnika! Iznos solemnizacije ovisi o vrijednosti ugovora, a ako se on naknadno mijenja, naplaćuje se maksimalno četvrtina prve obračunate cijene.

Ova stavka će tako one koji su se odlučili na moratorij koštati još najmanje 1000 kuna.

Splićanku M.I. (točni podaci poznati redakciji) moratorij će, na koncu, koštati 11.700 kuna.

– Naravno da sam se iznenadila kad sam to saznala, pa to su moje četiri rate kredita! U banci sam, naime, podigla stambeni kredit u iznosu od 100.000 eura i rata mi je morala biti velika! Nakon što su mi, zbog korone, smanjena primanja, shvatila sam da obveze prema banci neću moći podmirivati.

Ukratko, bila sam prisiljena zatražiti moratorij na šest mjeseci. Nisam imala pojma da oni i tijekom ovog razdoblja mirovanja zaračunavaju kamate… Olakotna okolnost jest što te kamate ne moraš platiti odmah, već se raspoređuju na preostale rate kredita. Ljuti me, ipak, to što su se banke u ovim postupcima dobro naplatile, a kao čine klijentima uslugu! – ogorčena je M.I.

Iz banaka koje smo kontaktirali potvrđuju kako se tijekom moratorija klijentima obračunavaju redovne kamate po ugovorenoj kamatnoj stopi. Klijent kamatu ne podmiruje u razdoblju moratorija, ali će mu ona na naplatu doći poslije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay