U galeriji “Arsenal” održana je 44. sjednica Gradskog vijeća Grada Hvara, na kojoj je, između ostalog, u okviru dnevnog reda raspravljen Prijedlog odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije na području grada Hvara.

Vijećnici su, nakon temeljite rasprave, jednoglasno donijeli odluku da se obustavlja uvođenje spomenute mreže na lokalnoj razini dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, i to neovisnom i nepristranom studijom, što je, koliko se zna, prvi takav slučaj u Republici Hrvatskoj.

Premda gradonačelnik Rikardo Novak nije bio baš raspoložen za izjave, iz gradske uprave poručuju da će Gradsko vijeće osnovati radnu skupinu koja će u idućih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Odluka Vijeća dostavlja se Vladi RH i Regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja ju je dužna nakon primitka proslijediti relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay