Sisačka trgovina građevinskim materijalom Exco između ostalog prodaje pelete, a problemu nestašice svjedočili su već ranije, no ne u ovolikoj mjeri, kažu. ‘Prijašnjih godina nismo dobivali dovoljnu količinu peleta, već oko 80 posto potreba, dok ove godine to nije ni 10-20 posto. Lani smo u prvih šest mjeseci prodali 350 tona, a ove godine za isti period 750 tona. Ako govorimo o tome da je interes kupaca neusporedivo veći nego prijašnjih godina, možemo reći i da je tržišna potražnja porasla samo ove godine i do 300 posto u odnosu na prethodne godine’, govori Igor Radanović iz Excoa.

Interes kupaca je, kaže, ‘abnormalan’. ‘Većina poziva je samo o tome jesmo li dobili pelete ili kad ćemo ih dobiti. Njihove reakcije su podijeljene, od razumijevanja za aktualnu situaciju do vrijeđanja i vikanja, kao da smo mi krivi za nestašicu. Čak smo imali situaciju da je jedan kupac pokazivao policijsku značku i prijetio lažnom kaznenom prijavom jer ‘skrivamo’ pelete. Na naš zahtjev da nam pokaže tobožnju prijavu pobjegao je vičući i dalje prijeteći. Zahvaljujući takvima, čak razmišljamo o tome da prestanemo prodavati pelete’, požalio se Radanović, čija ih tvrtka nabavlja od dva domaća proizvođača, a cijena im je varirala ovisno o periodu nabave.

Kaže, naime, da je po nekim izračunima nabavna cijena u posljednjih šest do devet mjeseci porasla 130-150 posto. Prije šest mjeseci prodavali su pelet po otprilike 1,25 kuna za kilogram plus PDV, koji je tada iznosio 25 posto, a danas košta 2,73 kune plus PDV preko 13 posto. No ta cijena nije konačna jer svaku iduću isporuku dobivaju po većoj cijeni.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr