Prijedlog još jednog povećanja dobi za umirovljenje uzburkao duhove!

Trend starenja stanovništva, dramatičan nedostatak radne snage te sve manji iznos uplaćenih mirovinskih doprinosa čine eksplozivni koktel koji prijeti njemačkom gospodarstvu i društvu u cjelini. Međutim, u tamošnjoj javnosti razvila se žestoka polemika može li povećanje radnog vijeka na 70 godina riješiti sve te probleme. Kako piše Deutsche Welle, njemačka poduzeća u prvom su tromjesečju ove godine objavile rekordni broj oglasa za posao, pokušavajući popuniti čak 1,74 milijuna praznih radnih mjesta.

Obilje posla

Toliko praznih radnih mjesta ne pamti se od ujedinjenja 1990. godine. Istovremeno, Njemačka bilježi rekordno niski udjel mladih ljudi u ukupnom stanovništvu. Prema podacima statističkog zavoda Destatisa, svega 10 posto stanovništva u dobi je između 15 i 24 godine. S druge strane, stariji od 65 zauzimaju petinu udjela u stanovništvu. Kako je broj novorođenih premali da bi ublažio ovaj jaz, državni mirovinski sustav pod ozbiljnim je pritiskom. Jedno od rješenja moglo bi biti podizanje dobi za odlazak u mirovinu na 70 godina, što je početkom kolovoza predložio Stefan Wolf, predsjednik udruge metalske i elektrotehničke industrije koja djeluje u sklopu Federacije njemačkih poslodavaca.

Wolfov prijedlog razgnjevio je sindikate, socijalne aktiviste i stranke lijevog političkog predznaka. Član stranke Ljevica Dietmar Bartsch prijedlog je čak nazvao “antisocijalnom glupošću”. 

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay