Primjenu kružnog gospodarstva u praksi prvi će na svojim leđima iskusiti oni koji su uključeni u stvaranje građevnog otpada i otpada od rušenja.

Tako je odlučilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je u sklopu petogodišnjeg Akcijskog plana za kružno gospodarstvo odabralo upravo gospodarenje građevnim otpadom kao prioritetno područje.

Tako poručuju da građevni otpad, s obzirom na količine, ima visok potencijal recikliranja, te zbog zakonski postavljenih ciljeva predstavlja prioritet u gospodarenju otpadom i aktivnostima sprečavanja nastanka otpada.

Naime, samo u 2020. obrađeno je više od 1,14 milijuna tona građevnog otpada. To je čak 30 posto više nego 2015., dok su stope oporabe bile 60 posto, 10 posto niže od ciljeva EU-a.

Ne mora biti prihvaćen
Akcijski plan za kružno gospodarstvo u sektoru gospodarenja građevnim i otpadom od rušenja, sa svim prijedlozima mjera i aktivnosti, trebao bi biti gotov u rujnu, a prvi bi projekti, najavljuju iz Ministarstva, trebali zaživjeti već sljedeće godine. Međutim, privatni sektor, konkretnije tvrtke Kamgrad i Radnik, koji će svoje poslovanje morati prilagođavati novim mjerama i aktivnostima, o tome još uvijek ne znaju ništa.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay