Pojedine robe već bilježe i negativan predznak koji bi se, prije ili kasnije, trebao preliti i na kretanje maloprodajnih cijena.

Obrazac koji se morao nazrijeti već mjesecima ranije, u srpnju i kolovozu poprimio je prepoznatljive konture, ocrtavajući intenzivnu korekciju cijena roba koja bi trebala zaustaviti, ili barem usporiti rast inflacije

Provalom dokonosti u jeku godišnjih odmora, valjda u nedostatku zabavnije zanimacije, na Twitteru se prošloga tjedna rasplamsala trivijalna rasprava o inflaciji u SAD. Jedni tvrde da je u srpnju uopće nije bilo (uvlas isto ističu i iz Bijele kuće), dok drugi ustraju na brojci od 8,5%, podgrijavajući narativ o rekordno visokoj inflaciji koja je, uoči predstojećih izbora za članove Kongresa i Senata, ozbiljno naštetila Demokratima i drastično srozala rejting aktualnog predsjednika.

Kako to obično biva, u verbalnom sukobu aktera sa suprotstavljenih krajeva političkog spektra pobjednika nema: u pravu su i jedni i drugi. Stopa inflacije se najčešće izražava na godišnjoj razini (u odnosu na isto razdoblje prošle godine), a prema najnovijim podacima, u srpnju je doista iznosila 8,5%, što je, bez ikakve sumnje, zabrinjavajuća velika brojka.

Izgledan pad inflacije
Bizarna se debata čak i iz američke perspektive doima irelevantnom (pa kako onda ne bi i iz ove naše), ali ostaje činjenica da su inflacijski pritisci u SAD-u, pa makar i samo za kratko, po prvi puta u nešto više od dvije godine, napokon malčice – jenjali.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay