ATENA, 2. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Grčki prihodi od turizma ove bi godine mogli porasti za devet posto, što bi pomoglo povratku snažnog rasta u tamošnjem gospodarstvu, no politička bi pitanja mogla prigušiti takve izglede, izjavio je čelnik grčkog turističkog udruženja SETE. 

U razgovoru za Reuters Andreas Andreadis kazao je da bi prihodi od turizma u 2017. godini mogli narasti na čak 14,5 milijardi eura, nakon što su u prošloj godini pali za 6,4 posto, na 13,2 milijarde eura. Također, očekuje se da će broj turističkih dolazaka narasti na 27 milijuna, s 25 milijuna posjetitelja u prošloj godini.

S dugom obalom koju krase brojni otoci, Grčka se oslanja na svoje pješčane plaže i stare hramove kako bi vratila snažan gospodarski rast. Turizam je zaslužan za približno 18 posto grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošljava petinu tamošnje radne snage.

U Grčkoj ciljaju rast gospodarstva od 2,7 posto u ovoj godini a nadaju se i povratku na tržišta obveznica ove godine, nakon sedam godina provedenih u programu spasonosnih zajmova, zbog čega je njezino gospodarstva zapalo u tešku recesiju.

No ostvarenje tih projekcija ovisi o skorom postizanju dogovora s međunarodnim kreditorima, izbjegavanju tenzija u odnosima sa susjednom Turskom i učinkovitom rješavanju migrantske krize.

“Mogli bismo svjedočiti oporavku prihoda na razine između 14,2 milijarde i 14,5 milijardi eura, što bi značilo povećanje od devet posto u usporedbi s godinom ranije. No te procjene imaju određene uvjete”, kazao je Andreadis.

Dodao je da očekuje pad broja turističkih dolazaka putem kruzera u ovoj godini, u odnosu na 2,5 milijuna u prošloj godini, zbog političke nestabilnosti u regiji a poglavito u Turskoj gdje se u travnju održava referendum.

Grčka i Turska zajedno s Ciprom imaju važnu ulogu u rješavanju migrantske krize u Europi.

“Situacija u Turskoj trenutačno je nepredvidiva… Nakon travnja, napetosti će se evidentno smanjiti”, kazao je, dodajući da je u interesu Grčke da ostane mirno.

Problemi s rješavanjem migrantske krize lani su uzeli danak u rezervacijama za Grčku i primorali kompanije da smanje cijene, što je u konačnici dovelo do nižih prihoda unatoč rekordnim dolascima, kazao je Andreadis.

U SETE-u očekuju da će broj dolazaka u ovoj godini porasti za dva milijuna zato što se “imidž Egipta i Turske nije oporavio (a) Grčka je sigurno odredište, dok je Španjolska podigla cijene”, kazao je on, aludirajući na svog glavnog konkurenta kada se radi o turistima koji žude za suncem.

“U ovakvom okruženju, Grčka nudi najbolju vrijednost za novac”, ocijenio je.

Prvi podaci ukazuju na povećanu potražnju iz Rusije. Predrezervacije iz Njemačke i Britanije, grčkih glavnih turističkih tržišta, također su porasle u odnosu na godinu ranije, premda je Britanija odlučila izaći iz EU, kazao je Andreadis, koji će prognoze udruženja predstaviti idući tjedan u Berlinu.

(Hina)