ZAGREB, 2. ožujka 2017. (Hina) – Deutsche Telekom (DT) ostvario je u 2016. prihode od 73,1 milijardu eura, što je 5,6 posto više nego godinu dana prije, a unatoč padu čiste dobiti, uprava je predložila povećanje dividende, pokazuje poslovno izvješće tog njemačkog telekomunikacijskog diva.

Prema izvješću objavljenom u četvrtak, prilagođena čista dobit iznosila je lani 4,1 milijardu eura, što je na razini prethodne godine. No, ako se uključe posebne stavke, dobit je pala za 17,8 posto, na 2,7 milijardi eura.

Glavni negativni čimbenik bilo je umanjenje vrijednosti 12-postotnog udjela u BT Group u četvrtom tromjesečju, uglavnom kao rezultat pada cijene dionice BT-a i tečaja funte nakon referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije.

Ta dva čimbenika rezultirala su umanjenjem vrijednosti za 2,2 milijarde eura, što je negativno utjecalo na čistu dobit, navodi se u izvješću DT-a.

EBITDA dobit porasla je, pak, u prošloj godini za 7,6 posto, na 21,4 milijarde eura, dok je gotovinski tijek porastao za 8,6 posto na godišnjoj razini, na 4,9 milijardi eura.

Tako su, poručuje se u izvješću, ostvareni financijski ciljevi za 2016. godinu, a u nekim su segmentima i premašeni.

“Ponovno smo ispunili naša obećanja. Temelji našeg snažnog rasta ostaju velike investicije u mrežu”, poručio je Tim Hittges, izvršni direktor DT-a.

Visoka razina ulaganja iz 2015. dodatno je povećana u 2016. godini, pa su gotovinska kapitalna ulaganja, isključujući troškove za mobilni spektar, lani porasla za 1,3 posto, na rekordnih 11 milijardi eura.

S obzirom na rezultate, upravni i nadzorni odbor predložit će skupštini dioničara povećanje dividende za 5 eurocenti, na 60 eurocenti po dionici, navodi se u poslovnom izvješću Deutsche Telekoma.

(Hina)